Derfor trenger alle en god brief
Har du noen gang leid inn en skribent og vært misfornøyd med resultatet? Kanskje var det ikke hennes eller hans feil. Her er noen ting du må passe på...
Hva kan norske politikere og andre lære av president Obama? I en fersk og lite kjent podcast gir han oss sju råd for å overbevise publikum og velgere.
Podcastene fra President Barack Obamas tidligere rådgivere i Crooked Media er for lengst blitt populære i Norge. For eksempel inviterte NHO Jon Favreau, Jon Lovett og Tommy Vietor til å spille inn den populære Pod Save America på Sentrum Scene i januar 2018, og undertegnede var blant dem som var litt for sent ute til å få kjøpt billett.
Høsten 2018 kom en skatt for alle som er opptatt av amerikansk politikk og politisk historie, da Crooked Media lanserte den 15 episoder lange podcastserien The Wilderness, som fokuserer på utfordringene som det demokratiske partiet har slitt med de seneste årene. Og i slutten av siste episode kommer det en skikkelig diamant, når Obama er på besøk og gir lytterne sine råd for gode taler.
Jeg har tatt meg den frihet å strukturere denne diskusjonen til sju konkrete råd for en god tale. Det vil si, overskriftene er min tolkning, mens de påfølgende sitatene gjengir Obamas ord så nøyaktig som mulig i norsk språkdrakt.
Lenger ned kan du også finne lenker til andre kilder til flere av Obamas taleråd.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
- Når jeg tenker på de store talene i amerikansk historie, som er den historien jeg kjenner best, er ikke disse talene bare en serie av «talking points». De inneholder en beskrivelse av hvor vi har vært, hvor vi er, og hvor vi burde være på vei. For å si det enkelt, lærer vi av fortellinger. Folk vil ha en forståelse av hvilken reise de er på, noe som kan gi dem tro på fremtiden, en forståelse av hvorfor visse ting skjer og hva som bakgrunnen for konfliktene våre, hva som kjennetegner håpene våre. Folk ønsker å kjenne at de ikke er alene med de følelsene som de kjemper med hver dag.
- Det jeg alltid har forsøkt å gjøre i alle taler, har vært å skissere et bilde av hvor vi er akkurat nå. Deretter har jeg sagt at det finnes ulike valg vi kan gjøre, før jeg har sagt hvilket valg jeg mener er mest i tråd med hvem vi er, hvem vi ønsker å være, våre beste verdier og våre dypeste idealer.
- Dette fungerer ikke hver gang, men når det gjør det, tror jeg at det som skjer, er at det handler om mer enn bare kortsiktig egeninteresse. Det knytter seg til mer enn "OK, jeg skal få senket skattene", eller "Jeg kommer til å oppnå det jeg har lobbet for på Capitol Hill". I stedet får det deg til å føle at kandidatene du støtter eller måten du stemte, stemmer overens med hvordan du håper verden er – eller kan være – og hvem du håper at du er.
- Jeg tror at det som på lang sikt beveger folk er verdier og ikke enkeltsaker. Hvem er jeg, hva tror jeg på, hva står jeg for, hva gir mening i mitt liv, hvordan forklarer jeg min tid her på jorden, hva er varig og hva er forbigående, hva betyr noe og hva gjør det ikke? Jeg tror at de fleste av oss svarer ganske likt. Jeg tror at de fleste av oss mener at familien er veldig viktig, at vennskap er viktig, at mellommenneskelige relasjoner er viktig og at integritet er viktig. Det er slik vi tenker om ulike forhold privatlivet vårt, og vi skulle så gjerne sett mer av det i samfunnet og fellesskapet. Jeg tror at man kan fortelle enhver historie på denne måten, og det er en måte å snakke om politikk som gir en naturlig forbindelse til dette. Det er ikke magi; det er simpelthen et spørsmål om tenke grundig gjennom "hva er det jeg bryr meg om", uttrykke det og håpe at det resonnerer hos andre mennesker.
- Jeg tror at de mest virkningsfulle talene vi skrev begynte med at vi satte oss ned og stilte oss selv spørsmål som «hva er det jeg tror på, hva føler jeg innerst inne?» Og svarene må være genuine, for hvis du ikke treffer dine egne dypeste håp, redsler, lengsler, lidenskaper, forpliktelser og oppfatninger av sannhet, ja da vil de heller ikke treffe dem hos andre mennesker. De vil ikke føle det, de vil ikke tro det. Vi har alle hørt taler som på papiret så virkelig gode ut, men som da du hørte dem… nei, den kjøpte jeg ikke. Og grunnen til at du ikke kjøpte budskapet, var at den som holdt talen ikke følte sterkt nok, ikke trodde på det selv.
- Valg av innfallsvinkel er viktig. Ta for eksempel strafferettslige problemstillinger. Vi kan si at det er fullt mulig for oss å sikre at både loven og politiet behandler alle likt. Vi må anerkjenne at politiet har en tøff og farlig jobb, samt at vi vet at det store flertallet av politibetjenter gjør en god jobb under ekstreme forhold. Vi må være åpne for å samarbeide med alle for å finne gode løsninger. Dette er noe jeg tror folk flest kan lytte til.
- Bedre er veldig bra. Det høres enkelt ut, men veldig mange av tankene våre dreier seg om utopier, om perfeksjon, om at vi vil ha noe nøyaktig slik vi vil ha det. Dette er å tape mot seg selv, og det er uamerikansk. Det viser seg at dersom ting blir litt bedre år for år, steg for steg, område etter område, sak etter sak, da vil ting i løpet av et helt liv bli mye bedre, og det er dette valg og stemmegivning handler om. Det er det lille steget hver av oss kan ta for å gjøre ting bedre – og det er mye verdt.
- For meg er det nettopp det imperfekte i historien vår – og vår evne til å overvinne problemene – som er det største ved landet vårt. Det er dette som gjør oss eksepsjonelle. Det er derfor jeg mener at vi har noe å fortelle andre land. Dette er et land som sprang ut av et sett veldig imperfekte kolonier, med imperfekte men briljante menn, et samfunn som var dypt hierarkisk, som ekskluderte store deler av befolkningen fra å ha en stemme og innflytelse på hvordan samfunnet var organisert. Ut fra et lite sett dokumenter oppstod det et sett ideer som mennesker var i stand til å samles rundt, sitere, løfte fram og slåss for. Dette beredte grunnen for å kvitte seg med slaveriet, at kvinner fikk stemmerett, at raseskillet etterhvert ble opphevet, at vi bygget en velferdsstat, at rettsstaten ble normen, og at menneskerettigheter ble noe mer enn fine ord, men noe vi har innarbeidet i lovverket.
- Alt dette er et aldri så lite mirakel, og det gir meg og mange mennesker verden rundt en fornemmelse av muligheter. Dette er en følelse av at uansett hva som er utgangspunktet ditt, så kan du få det bedre – ikke perfekt, men bedre. Det virker for meg som at dette også er ting som potensielt kan forene mennesker som ikke nødvendigvis er enige i alt på den progressive, liberale og demokratiske sjekklisten. Det betyr at jeg kan fortelle dem at vi har et felles utgangspunkt, et sett felles tradisjoner som forener oss. Kanskje vil de da lytte på andre måter enn dersom jeg begynte med å gå gjennom sjekklisten. Historien gir deg også noen verktøy som du kan ta i bruk når noen bryter med disse tradisjonene, og det er ganske relevant i dag.
Det var ikke bare innholdet som gjorde at Obama trollbandt publikum. Det handlet også om teknikker i fremførelsen. Disse og andre tips kan du lese om i følgende tre artikler, som bare er delvis overlappende:
Fra tid til annen, men ikke overdrevent ofte setter vi oss ned og blogger om tips vi har lyst til å dele innenfor PR og kommunikasjon eller hvordan selskaper kan vokse ved hjelp av inbound marketing. Bli abonnent på bloggen vår, da vel.
Har du noen gang leid inn en skribent og vært misfornøyd med resultatet? Kanskje var det ikke hennes eller hans feil. Her er noen ting du må passe på...
Det er supert å komme i avisen, i hvert fall når det er hyggelig og planlagt. Men når du først er på trykk, kan noen svært enkle grep skape mye...
Idé-tørke er like vanlig som det er farlig for bloggen deres. Nøkkelen til en levende blogg er å besvare alle spørsmålene som kunden lurer på når de...